FAQ - Često Postavljana Pitanja  •  Traži  •  Lista članova  •  Korisničke grupe   •  Registruj se  •  Profil  •  Proveri privatne poruke  •  Pristupi
 
 
 prirucnik za putovanje Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Autor Poruka
steva
Site Admin


Pridružio: 18 Sep 2009
Poruke: 1632
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Jan 22, 2010 9:29 pm Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ovo sam nasao na jednom satu o putovanjim,nesto malo sam citao,vidim da je zanimljivo.Pre nekoliko godina sam se priključio jednom biciklističkom karavanu koji je bio na putu za Solun.Imao sam relativno loš i star bicikl,skromnih karakteristika.Iako svestan da nemam najadekvatnije vozilo za taj poduhvat,ipak sam im se priključio,i za nekoliko dana smo stigli do Niša,čitavi,bez većim tehničkih problema.Oni su nastavili svoje putevševstvije, a ja sam se vratio vozom nazad za Beograd.Poenta ove priče nije moje hvaljenje tim poduhvatom,već skretanje pažnje na to da,ako stvarno želiš da putuješ biciklom,za koje ja smatram da je najzabavniji način putovanja,možeš to uraditi i bez skupog,nabudženog bicikla i svakojake haj-faj opreme. Bitno je da su sve komponente dovoljno sigurne za takav poduhvat,te obratite pažnju na naredne savete, jer je vrlo važno za takav put – odgovarajuće se pripremiti.
PROVERA ISPAVNOSTI TOČKOVA
U središtu točka nalazi se mehanizam koji mu omogućava da se kreće i on je znan kao glava točka.S obzirom da imamo prednji i zadnji točak,tako imamo prednju i zadnju glavu,kao i srednju,koja omogućava rad pogonskog mehanizma. Barem jednom godišnje treba proveriti ispravnost i podmazanost tih glava,a naročito pred put.Ako ste neiskusni,nesigurni ili lenji,to može neko uraditi za vas,drugar ili serviser u biciklističkom servisu,a ako biste ipak malo zamastili ruke, evo kako to možete uraditi sami.
Sistem koji omogućava okretanje osovine,kojom se dalje okreće točak, jeste tzv konusni ležaj,tj venac sa kuglicama,iliti lagerima,podmazan mašinskom mašću. Kuglice u vencu se,usled kretanja točka,tj osovine,okreću u svom ležištu, dozvoljavajući da se okreće i osovina,tj točak.Mast smanjuje trenje i hladi mehanizam,ali se,uglavnom usled vožnje po mokrom,tj kiši ili barama,ispira donekle,te je vrlo bitno da se lešajevi,barem jedanput godišnje,provere i ponovo podmažu.
Osovina je za točak učvršćena sistemom kontra matica,ali je jedna strana uglavnom fiksirana.Kod zadnjeg točka to je strana na kojoj se nalaze zupčanici.Otpustanjem matica olabavljuje se odnos osovine i konusnog lešaja te se,potpunim skidanjem jedne strane matica,po potrebi mogu skinuti i ležajevi.Uglavnom je dovoljno samo stvoriti dovoljno prostora da se izvrši podmazivanje,a samo u slučaju kvara,tj deformacije ili loma ležaja,ili celokupnog čišćenja tog mehanizma,može se izvršiti potpuno razdvajanje. Čišćenje se najbolje vrši bezinom ili naftom,jer odlično rastvara mast. Vraćanje komponenti izvršiti obrnutim redosledom od skidanja,tj vratite ih kako su bile.Zatezanje matica sistemom kontra matica vrši se na sledeći način: prva matica se zategne dovoljno da ne ometa okretanje osovine,zatim se ključem fiksira,dok se sledeća matica doteže uz nju.Preporučivo je da prva bude za nijansu labavije zategnuta,ne bi li se pri zatezanju druge,obe zategle taman koliko treba.
Takođe, provera točkova podrazumeva i proveru pravosti,tj iskrivljenosti rama točka,tj felne.Ako primetite da pri kretanju točak krivuda,prvo zapazite to određeno mesto,pa,ako ne želite da vam neko to ispravi,već hoćete da to uradite sami pažljivo obratite pažnju na sledeće. Ispravljanje točka možda zvuči prosto,ali baš i nije. Potrebno je vežbe i iskustva ne bi li se to izvelo najadekvatnije,ali za mala odstupanja ne bi trebalo biti problema. Prvo treba bicikl okrenuti naopačke.Dalje,balansiranje točka se vrši zatezanjem ili opuštanjem žica koje spajaju glavu i ram točka.Jedan red žica ide više ulevo,a drugi udesno.One održavaju balans,tj pravost točka,a njihovo zatezanje se može vršiti običnim kleštima, mada postoji poseban ključ za tu svrhu,ali je veoma redak za nabaviti.Ako pomeraj točka ide ulevo,žice koje su bliže toj strani,tj idu ulevo,a neposredno su oko tog pomeraja,treba malo otegnuti,a one koje idu ne desno malo zategnuti.Pažljivo treba naći balans između otezanja i zatezanja, i lagano proveriti čitav točak.Ako je pomeraj na desno,onda sve obrnuto.Treba obratiti pažnju,ako se radi o većem pomeraju,gde se tačno nalazi središnja osa,tj deo koji treba biti prav. Ako niste sigurni da možete uspeti,najbolje bi onda bilo da se obratite servisu,da ne bi stvar učinili možda još gorom. Vrlo bitna stvar je i naduvanost gume.Pri kretanju na put,tj ako je bicikl natovaren prtljagom,gume treba biti jako naduvane,tj. tvrde,jer trebaju izdržati sav teret kojim su opterećene.Nedovoljno napumpana guma može,pri raznim nalezanjima i dodirom tla sa felnom,dovesti do bušenja unutrašnje,a vrlo retko i cepanja spoljne gume.
PROVERA I PODEŠAVANJE KOČNICA
Kao što rekoh ranije,ispravnost kočnica bicikla je izuzetno bitna za vašu,ali i opštu sigurnost,te je i provera ispravnosti kočnica nezaobilazna stvar pre početka ikolikog puta. Obratite pažnju da li su sajle čitave,i prolaze li kroz štitnike glatko i svakako ih podmažite mašinskim uljem.Pogledajte da li su paknovi ispravni,tj naležu li dovoljno na ram točka,kao i to da li možda imaju neki kamenčić ili neki drugi sitni predmet zaglavljen u procepima.Ako ima,odstraniti ih,jer habaju felnu. Paknovi bi trebalo,bez obzira od kog materijala i veličine bili,da duž sebe imaju nekoliko,uglavnom 2-3, uzana poprečna procepa. Ako su,usled korišćenja,ti procepi nestali,napravite ih opet,zasecivši nožem,jer su bitni za pravilno,sigurno kočenje. Proverite i da li se ručice kočnice meko ili tvrdo pritiskaju. Tvrdost pri kočenju može biti pokazatelj da je sajla prezategnuta,ili je nešto drugo onemogućava da lagno koči.
PROVERA POGONSKOG MEHANIZMA
Takođe jedna od bitnih stavki pri spremanju na put.Proveriti srednju glavu,podmazanost mehanizma,uštimanost menjača i ispravnost pedala.
Srednja glava,u zavisnosti od modela,se najčešće vrlo lako proverava,sličnim principom kao i kod provere glave točkova.Prvo se skine leva pedala,zatim konta matica,otvori srednji mehanizam,te se,po potrebi, podmaže unutrašnjost školjke.Zatim se sve to vrati nazad i dotegne.O ostalim proverama pogledaj odeljak o pogonskom mehanizmu i menjačima.Vrlo je bitno da čitav pogonski mehanizam dobro podešen i uštiman.Loše podešen sistem,pored nedovoljne efikasnosti,tj nerazvijanja pune brzine,je skloniji habanju i kvarovima od dobro podešenog.Napomenuo bih da, s vremena na vreme,naročito posle vožnje po kiši ili mokrom terenu,očistite i podmažete pogonski mehanizam,jer,pored sprečavanja korozije,vratićete mu vitalnost i punu efektivnost.

PRIPREMA PRTLJAGA
U poslednjih nekolko godina,neugasivom željom za avanturama na biciklu,išao sam na nekoliko kraćih i dužih putovanja.Poslednje duže putovanje,jula-avgusta 2005.,kojim smo ja i jedna drugarica otpedalali čitavu jadransku obalu,od Bara do Pule,i nazad do Beograda, preko Hercegovine, putovanjem od oko 1500km, neprocenjivo je obogatilo naša iskustva i duh.Tako da sam siguran da saveti koje ću sada dati,podjednako primenjivi, kako za kraća,tako i vrlo duga putovanja.S obzirom da je bicikl vozilo koje može poneti vrlo ograničen prtljag,spisak neophodnih stvari se taman uklapa u ono što se može poneti na put..Do poslednjeg putovanja nisam imao sve što mi je bilo potrebno i bio sam svestan toga.Stoga vas sada savetujem,ne bi li vi drugačije prošli od mene,da je važno poneti stvari koje ću vam sada napomenuti.

PRTLJAŽNIK I KAKO SE SPAKOVATI
Ako nemate ni prikolicu,ni bisage,a ni šator, teško da ste u mogućnosti da ostvarite kvalitetno putevševstvije biciklom.Dakle,prvo morate pribaviti ili napraviti nešto od ova prva dva.Ako ne želite kupiti,kao što već rekoh,pogledajte poglavlje 'Kako napraviti...',pa, možda se odlučite da ih napravite sami.
Najpotpuniji noseći prtljažnik obuhvata prednje i zadnje bisage,srednju(trougaonu) torbu,i eventualno torbu za alat okačenu o volan(ako se već ne nalazi negde drugde).
U prednje bisage je najbolje smestiti sve laganije stvari(veš,higijenu,nešto garderobe),dok u zadnje bisage sve krupnije i teže stvari (hrana i priručna kuhinja,vreća za spavanje,prostirka,garderoba,...).
Isprva vam se možda,pri pakovanju, može učiniti gotovo nemogućim smestiti sve to u prtljažnik,ali pažljivim,gustim pakovanjem,sve nađe svoje mesto.Odnos i položaj stvari u ptrljagu je stvar ličnog pakovanja,ali velika pomoć je ako putujete u grupi,jer neke stvari,kao npr.priručna kuhinja,mogu biti razdeljene i zajednički nošene. Pakovanje prtljaga zavisi i od praktičnih osobina prtljažnika,tj bisaga ili prikolice,a najadekvatnije bisage su one sa samo jednom komorom,a uglavnom su i dovoljnog kapaciteta za smeštaj čak i kabastijih stvari(npr šatora).
Stvari je najbolje pakovati po grupama,u kesama ili posebnim mrežastim džačićima,ali ne mislim na one za povrće,mada i oni mogu biti pogodni.Ako nosite nešto literature, ili neki disk, preporučujem da ih smestite u nekakvu zaštitnu fasciklu ili posebnu pregradu u bisagama,mada je prva opcija mobilnija,i meni lično draža.
Jedna od bitnih stvari,za koju smatram da je neophodna na prtljažnom biciklu,je elastična opruga sa kukama na krajevima.Uvek postoji razlog za sigurnošću,a njome najadekvatnije možete rešiti stabilnost i sigurnost prtljaga,ili eventualno prikačiti i poneti neki dodatni predmet.

PRIRUČNA KUHINJA
Pod priručnom kuhinjom misli se na mali plinski rešo (vrlo koristan,skoro pa neophodan, a lako pribavljiv),dasčica za seckanje hrane,posude i pribor za jelo.Vrlo je bitno sa sobom nositi hranu,jer nikada me možeš biti siguran kada ćeš bit gladan i da li ćeš baš tad naći hrane,sem ako je nisi poneo.Zato treba je imati jednu plastičnu kutiju, najbolje neku sa pregradama,u koju bi smestili hranu.Nositi samo onoliko hrane dovoljne za 2-3 obroka,i uvek imati dovoljno i za doručak narednog jutra,ako već nema organizovanog smeštaja i hrane.U zavisnosti od dužine puta i učestanosti upotrebe plinskog rešoa,moguće ja da će vam biti potrebno i dodatno plinsko punjenje.
Priručna kuhinja,sve u svemu,može biti kabasta,pa je najbolje,ako već ne idete sami na put, a najverovatnije je tako, da međusobno podelite breme,te da svako nosi po deo ove zajedničke kuhinje.Posuđe bi,najviše zbog praktičnih razloga,najbolje bilo da je plastično, sem posude u kojoj bi se kuvala jela,a njena veličina treba da zavisi od broja ljudi koji bi se hranili na tom putu.Dok se ne koristi,u nju se može smestiti i nositi nešto hrane.
Navike hranjenja se razlikuju od čoveka do čoveka,te vas tu ne mogu savetovti previše,al bih vam želeo saopštiti da je utvrđeno da se najbolji i najoptimalniji rezultati u biciklizmu postižu korišćenjem vegetarijanske hrane,jer nije sadržajna holesterolom,kao ni hormonima i antibioticima uglavnom sadržanim u životinjskom mesu, koji zakrčuju krvne sudove i mikro cevčice,stvarajući osećaj umora.
Na gorepomenuto putovanju do Pule hranili smo se uglavnom biljnom hranom,i moram vam priznati da je bilo baš kako treba.Dovoljno siti,dovoljno odmorni,dovoljno veseli. Preporučujem,za nositi, nešto hrane u konzervama (sardina,tuna,sojine ili obične paštete, pasulj,masline, pečurke, ...), kao i presnog,svežeg voća i povrća (jabuka,kruška, paradajz, paprika) koje je najbolje pribavljati dnevno,a prepuručio bih vam i da ne zaobiđete pokoju supu u kesici,pakovanje muslija i (sojinog,pirinčanog ili kravljeg) mleka u prahu i naravno čaj.Vrlo iskusan obrok,koji može držati satima,a za 2-3 ljudi je npr. salata od paradajza, luka,paprike i konzerve pasulja.
S obzirom da su ugljeni hidrati najveći energenti u ishrani,a sadržani su najviše u žitaricama,preporučio bih vam i da ponesete teglu ekstrakta ječmenog slada, komercijalno zvanog Maltex,jer sadrži sve zdrave šećere,kao i (najviše B)vitamine i minerale u optimalnom međusobnom odnosu,što dugoročno daje zdravu okrepljujuću energiju.

GARDEROBA
Sem odela za bicikl,koje vam,opet, iskreno preporučujem,na put treba poneti i 'obične' garderobe,jer nikad se ne zna u kakvoj se zgodi ili nezgodi možete naći.Izbor zavisi i od vrste i dužine putovanja,kao i projekcije za zgode koje znate da vas mogu snaći (izlasci, koncerti,posete,...). Mada,bez obzira što bi vi želeli da imate garderobe za razne prilike, uvidećete da vam prenosivi kapaciteti mogu biti nedovoljni za nošenje nekoliko pari odeće,stoga koncentrišite se sam oko najbitnijih,a iz iskustva znam da su to, pored naravno veša(koji ne treba nositi više od 3-4 para, jedna kabanica ili lagana jakna otporna na kišu i vetar(ako imate),majica dugih rukava ili duks,i pantalone(najbolje ako su iz delova,tj kombinacija šorc-bermude-pantalone).Dakle samo jedan par potpune garderobe.Obuća nabolje da je jedna,i za vožnju i ostale aktivnosti,plus eventualno par papuča ili sandala(zavisno od sezone).Odeću je najbolje pakovati umotavanjem,pa u kesu,a najbolje bi bilo kada bi stajala u sopstvenoj,posebnoj pregradi,ili strani bisaga.
Mada,ako bi ste na put išli sa biciklističkim nekim karavanom koje u pratnji ima motorno vozilo,možda bi mogli nešto prtljaga smestiti tamo,ali takve situacije imaju sasvim drugačiju pripremu,al o tome će biti reči nešto kasnije.
Ako ste kojim slučajem ulični zabavljač (žongler,crtač,svirač,..) vrlo je verovatno da biste sa sobom poneli neki rekvizit,ne bi li ga u nekom trenutku i okoristili.Imajte u vidu ograničenost kapaciteta,te je najbolje da nosite najmanje moguće rekvizite ili da ih elastičnom kačaljkom naknadno prikačite na prtljag.

HIGIJENSKI PRIBOR I PRVA POMOĆ

S obzirom da je higijena vrlo bitna,naročito na putovanjima,ne bi valjalo krenuti na put bez nekih,barem osnovnih,higijenskih sitnica.Pored naravno peškira (ili2), sapuna (najbolje neki antibakteriski) i pribora za oralnu higijenu (četkica za zube,pasta i eventualno konac),vrlo je bitno,zbog raznih nepredviđenih okolnosti,poneti nešto medikamenata,za prvu pomoć.Iako sam pobornih tradicionalnih,narodnih medicina, radi lakšeg snalaženja usled eventualnih nedaća, za pribor za prvu pomoć preporučiću vam neke standardnije,farmaceutske medikamente.Pri putovanju bi dakle neizostavno trebalo imati torbicu sa prvom pomoći.Naravno,ne mislim nužno na kupljeni,zapakovani pribor,već na nešto što sami možete sklopiti.Dakle,obratite pažnju na sledeće:
• zavoj (za eventualne otvorene povrede ili prelome)
• prašak za brže zarastanje rana(poželjno)
• nekolko tableta protiv bolova kostiju (Brufen ili Kafetin)
• tablete protiv stomačnih tegoba(Omeprol ili Ranisan)
• igla,jak konac i naprstak (nezamenjivo)
• prah hiper mangana(razblažen u vodi služi za spoljnu dezinfekiciju,efikasan mada ne i neophodan))
• mast za ublažavanje bolova zglobova (Brufen,Dikolfen,Reumex+ ili mast spravljena od biljke gavez)
• bočica alkohola (za dezinfekciju eventualnih rana)
• set flastera za posekotine (mada i nije nužno)
• Pribor za brijanje (brijač(i) i šta-već-posle-brijanja)
• rolna ili pakovanje toalet papira (neophodno)
Sve ovo lako možete da spakujete u malu,priručnu torbicu,za koju se mora naći mesta u prtljagu.Ako putuje više ljudi,dovoljno je da samo jedan ponese ovaj pribor.


OPREMA ZA KAMPOVANJE

Osobe koje se odvaže na ikoliki put biciklom,uglavnom ne računaju mnogo na iznajmljivanje soba u motelima,a mnogi čak ni na mesta u auto kampu.Deo te celokupne avanture podrazumeva toliko slobode da sam odlučite koliko ćete tog dana preći i gde ćete prespavati.Naravno,sve zavisi od vaših želja,planova i mogućnosti.Ja lično,ostao sam dosledan konceptu spavam-kad-i-gde-me-uhvati-mrak,ali bez obzira na to šta vi odlučili, moje je da vas uputim na razne mogućnosti. U zavisnosti od vremenskih uslova i plana puta,šator ne mora biti neophodan, mada je vrlo preporučiv komad opreme.Ali vreća za spavanje je najčešće neizostavna.Zavisno od vremenskih uslova,treba birati vreću čiji je tempreaturni koeficijent podesan trenutnoj sezoni.Postoje lagane letnje vreće malih dimenzija (u zapakovanom stanju) koje trenutno u npr Super Veru koštaju oko 8evra,a vrlo su pogodne za smestiti u bisage.Meni je jedna takva bila saputnik na tom jednomesečnom putovanju ka Puli i nazad,i adekvatno je doprinela udobnosti putovanja.
Uz nju,vrlo bitna stvar,preporučujem termoizolacionu prostirku kineskog porekla,jeftina je,lagana,vrlo efikasna i malih dimenzija.U paru s vrećom-kompletan prenosivi krevet.
Ako se odlučite da ponesete šator,najbolje bi bilo ako bi to bio iglo-šator,jer su oni, zavisno od kapaciteta, relativno lagani,lako rasklopivi i sklopivi,i u zapakovanom stanju ne velikih dimenzija. Možete nositi i jastuk na naduvavanje,mada vam njegovu ulogu može nadomestiti deo ponete garderobe.Jedna o takođe ne neophodnih,ali vrlo prakričnih stvari je i termo prostirka veličine 2x2m,kineskog porekla,sklopljena vrlo mala,koja može poslužiti kao prostirka u trenucima predaha ili obedovanja,ili pak kao prostirka ili prekrivač tokom spavanja. Još jedanput bih vam napomenuo na lampu za glavu,nemerljivo će vam značiti, naročito pri kampovanju.Kao što rekoh, kineski proizvod, cene oko 2evra,sve lakše pribavljiv kod nas.

KOMUNIKACIONA OPREMA
Već odavno daljinska komunikacija je visoko razvijena na globalnom nivou,tako da sad skoro svako ima mobilni telefon.Vrlo bitna stvar pri putovanju,naročito biciklom,jeste taj komunikator,jer nikad se ne zna kakva vas nepredviđena okolnost može zateći,i gde,te je vrlo bitno imati i kredita za poziv.Ako putujete u stranu zemlju,tada će vaš aparat biti u tzv romingu,što bi značilo da ga možete koristiti, ali biće dodatno tarifirano,koliko,zavisi od zemlje u kojoj se nalazite.Potrudite se da uvek imate dovoljno kredita za hitne pozive,a o cenama rominga se raspitajte kod vašeg mobilnog operatera.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku


 Skoči na:   Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © phpBB :: FI Theme :: WebHostingNeeds.com
 
 

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com