FAQ - Često Postavljana Pitanja  •  Traži  •  Lista članova  •  Korisničke grupe   •  Registruj se  •  Profil  •  Proveri privatne poruke  •  Pristupi
 
 
 Turbo! Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Autor Poruka
steva
Site Admin


Pridružio: 18 Sep 2009
Poruke: 1632
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Čet Nov 12, 2009 8:26 pm Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koliko god mi filozofirali o nekakvim viseventilskim motorima, doradenoj elektronici i tko zna cemu, ozbiljna igra sa snagom zapocinje tek s primjenom puhalice

Iako vjerujemo kako su se gotovo svi autoljupci barem jednom negdje sreli s temom turbopunjaca, moramo misliti i na one koji to nisu. Uostalom, ovo je ipak skola za pocetnike. No i vama koji mislite da su puhalice macji kašalj, savjetujemo jedno solidno ponavljanje gradiva. Stoga, sjednite u klupe!

Image

Vecina danasnjih motora koji pokrecu automobile koristi tzv. "atmosferski usis". Vjerojatno ste, ne jednom, culi za nekakve atmosferske motore, barem u pricama o Formuli 1. No, dakle. Poznato nam je iz prijašnjih nastavaka da je zrak iz atmosfere potrebno nekako ugurati u cilindar. Silu koja se za to brine nazivamo Atmosferski tlak i radi se o uobicajenom pritisku zraka koji nas okruzuje na povrsini mora (atmosferski tlak iznosi 14,7 psi = 101,3 kPa = 1 bar). Klip u svojem gibanju od gornje mrtve tocke stvara u cilindru podtlak, obicno nazvan i (djelomicni) vakum. Taj podtlak dovodi do razlike izmedu atmosferskog pritiska i onog u usisnom sustavu motora (koji je pri usisnom taktu manji od atmosferskog). Upravo zbog toga, naša sila - Atmosferski tlak, tjera zrak u usisni sustav i, ovisno o otvorenosti leptira, u sam cilindar. No, poznato nam je i da je za izgaranje neke kolicine goriva u cilindru potrebna i odredena kolicina zraka. Logicno je da, zelimo li iz motora izvuci vecu snagu, moramo u njemu sagorjeti i vise goriva. No, za taj je proces potrebno i vise zraka, a atmosferski ga tlak ne mozemo ubaciti u usis više nego li to odreduje spomenuta razlika pritisaka. Tu u pomoc uskacu uredaji za prednabijanje zraka koje dodajemo atmosferskim motorima kako bi im povecali snagu, zadrzavajuci pri tome isti radni obujam.


Slika. 1 - Shematski prikaz turbopunjaca

Sve uredaje za prednabijanje zraka zajednickim imenom nazivamo "kompresori", a razlikujemo turbokompresore (pokretane strujom ispusnih plinova) te mehanicke kompresore (pokretane remenom ili lancem s koljenastog vratila). U prvom nastavku price o prednabijanju reci cemo rijec-dvije o turbokompresorima (turbopunjacima). Princip rada ove vrste kompresora vidljiv je na slici 1. Turbokompresori se sastoje od dva osnovna dijela, a to su: turbina kompresora te pogonska turbina. Kompresorska turbina u stvari je kotac na kojem se nalaze lopatice. Rotacija tih lopatica pokrece zrak koji je pod atmosferskim tlakom usao u kompresor iz dovoda (cijevi koja vodi od filtera zraka ili sl.) te ga pod povecanim tlakom tjera dalje prema motoru, odnosno, cilindrima. Na drugom kraju osovine na kojoj se nalazi kompresorska turbina smjese…¡tena je pogonska turbina. I ova turbina ima kotac s lopaticama a pokrece ju struja ispusnih plinova koja dolazi iz cilindara (ispusne grane motora). Ispusni plinovi tako prolaze preko lopatica pogonske turbine Å¡to izaziva njihovu rotaciju, nakon cega nnapustaju turbokompresor putujuci dalje, u ispusni sustav. Kako su pogonska i kompresorska turbina spojene jednom osovinom, struja ispuÅ¡nih plinova posredno pokrece i kompresorsku turbinu. Jasno je iz samog nacela rada turbokompreora da kao rezultat na njegovom izlazu dobivamo struju zraka pod pritiskom vecim od atmosferskog. Tako je u cilindre moguce ubaciti vise zraka, a samim time i vise goriva koje ce u potpunosti sagorjeti. Rezultat svega je znacajno povecanje snage motora.


Image
Slika. 2 - Kucišta pogonske i kompresorske turbine

Jasno je da se s povecanjem pritiska na papucicu akceleratora (dodavanjem gasa) povecava i brzina rada motora, a samim time i brzina strujanja ispušnih plinova. Rezultat toga je i povecanje brzine okretanja turbina u turbokompresoru (brzine dostižu i do 120.000 o/min). Ipak, kao i toliko puta do sada, moramo zadovoljiti neke kompromise. Turbokompresor je proracunan da daje neke odredene vrijednosti pritiska (prednabijanja) na izlazu iz turbine pri odredenim brzinama rada motora. No, jasno je da njegova uloga mora pokrivati što veci raspon brojeva o/min. Problem se javlja kada motor natjeramo u podrucja visokih okretaja. Turbokompresor, koji je proracunan da daje potreban pritisak i pri nižim brojevima o/min, pri izrazito visokim brzinama može poceti isporucivati previsoki pritisak prednabijanja. Kako bi se sprijecile moguce štete koje bi ovako visok pritisak uzrokovao, uz turbokompresore se ugraduju i "wastegate" (dump-valve) sigurnosni ventili (zlatni dio na vrhu turbokompreora - pocetna slika). Uloga ovih ventila je da oslobode dio pritiska s izlaznog dijela turbokompresora (puštajuci ga u atmosferu) i tako smanje tlak u usisnom sustavu. Wastegate ventili obicno su pokretani pneumatskim putem pomocu membrane (dijafragme) koja se nalazi pod pritiskom proizvedenim u turbini. Kada ovaj pritisak dostigne najvecu proracunanu vrijednost, membrana ovog ventila pomice polugu koja pak otvara tzv. "bypass" prolaz. Bypass je u stvari cijev kroz koju suvišni pritisak napušta usisni sustav motora. Valja napomenuti kako su wastegate ventili u nekim automobilima pokretani i elektromagnetski, uz kontrolu središnjeg racunala.

Image
Slika 3. Turbokompresor promenljive geometrije

Na slici 3 prikazan je turbokompresor promjenjive geometrije. Naime, osim prevelikog pritiska, u prednabijanju se javlja i problem poznat kao "kašnjenje" (turbo-lag). Svi koji su vozili automobile s turbokompresorima stalne geometrije poznaju efekt koji se javlja pri naglom dodavanju gasa u nižim brojevima okretaja. Kako je cijeli kompresor proracunan za neke srednje vrijednosti pritiska ispušnih plinova, jasno je da pri niskim brojevima o/min tlak u ispuhu nije dovoljan da zavrti lopatice pogonske turbine na brzinu potrebnu za ostvarivanje potrebnog pritiska prednabijanja. U "obicnim" se turbo-automobilima tako može osjetiti nagli udar (naglo ubrzanje) koji dolazi kada se tlak u ispuhu dovoljno poveca. Kako bi se izbjegli ovakvi nedostaci i postigao efikasan rad turbopunjaca pri nižim brojevima okretaja motora, izmišljene su pogonske turbine s krilcima promjenjive geometrije. Ovakva (dodatna) krilca, upravljana središnjim racunalom, usmjeravaju struju ispušnih plinova na lopatice pogonske turbine kako bi se najbolje iskoristio raspoloživi pritisak struje ispuha te poboljšalo prednabijanje i pri nižim brojevima okretaja. Drugi nacin rješavanja ovog problema je u postavljanju dvaju turbopunjaca (bi-turbo) manjih dimenzija cije su mase pokretnih dijelova manje te postižu potrebnu brzinu vrtnje i uz relativno sporu struju ispušnih plinova.

Deo II

U prvom dijelu price o puhalicama razmotrili smo rad turbinom pokretanih punjaca. Danas govorimo o još dvije varijante punjenja motora pod povišenim pritiskom, njihovom miješanju s turbokompresorima te misticnom intercooleru

Govoreci o turbokompresorima naši su nastavnici tijekom proteklog sata spomenuli nešto u stilu: "Sve uredaje za prednabijanje zraka zajednickim imenom nazivamo "kompresori", a razlikujemo turbokompresore (pokretane strujom ispušnih plinova) te mehanicke kompresore (pokretane remenom ili lancem s koljenastog vratila)". E, pa upravo u skladu s time, današnji nastavni sat objašnjava što su i kako rade tzv. mehanicki kompresori (punjaci) sabijenog zraka.U raširenoj upotrebi danas susrecemo dvije vrste mehanickih kompresora, a to su Roots-ov punjac i Spiralni ili "G" punjac. Osnovna prednost mehanickih punjaca pred onima pokretanim strujom ispušnih plinova upravo se nalazi u nacelu njihova pokretanja. Kako se radi o direktnom pogonu, vezanom uz koljenasto vratilo, mehanicki punjaci ne pate od (u prethodnom nastavku spominjanog) kašnjenja. Drugim rijecima, pri dodavanju gasa, motor se pocinje brže okretati (time i radilica) što istovremeno povecava brzinu okretanja pogona koji pokrece mehanicki punjac. Osnovna je prednost ovakvog sustava, dakle, u tome što motori opremljeni mehanickim punjacima brže prihvacaju promjenu položaja papucice akceleratora, a sam punjac efikasno radi vec pri nižim brojevima o/min. Ipak, mehanicki punjaci imaju i svojih mana. Vjerojatno najnezgodnija, ocituje se u velikoj buci koju ovakvi punjaci proizvode, a motori opremljeni njima poznati su i po izraženijoj "žedi" za gorivom. Kao i uvijek, i u slucaju izbora vrste punjaca sabijenog zraka odluka je stvar kompromisa, a pravo ce rješenje ovisiti o potrebama odredenog pogonskog stroja.

Image

Slika. 1 - Shematski prikaz rada Rootsovog punjaca s (ravnim) trokrakim rotorima

Rootsov punjac (cije shematsko nacelo rada vidimo na sl. 1) uobicajeniji je od ova dva tipa mehanickih punjaca. Osnovu njegove konstrukcije cine dva rotora koji se okrecu unutar kucišta. Ovi rotori imaju obicno dva do tri kraka (neki ih nazivaju i "resicama") ravnog ili spiralnog (sl. 2) oblika. Rotori su medusobno povezani zupcanicima (po jedan na osovini svakog rotora) koji su, pak, pokretani remenom ili lancem s radilice. Pogon Rootsovog punjaca tako je izveden da se rotori okrecu dva do tri puta brže od brzine motora (broj okretaja koljenastog vratila) pa ovakav kompresor u stvari djeluje kao pumpa koja naprosto ubrzava strujanje zraka prema usisnom dijelu motora iznad brzine koju bi se postiglo samim podtlakom što ga stvara klip tijekom usisnog takta. Prema nacelu rada, Rootsov se punjac naziva i "Zracnom pumpom pozitivne istisnine" jer je obujam zraka koji se istisne u usis motora jednak pri svakom okretaju rotora, bez obzira na brzinu rada motora.


Slika. 2 - Rootsov punjac jaguarovog 6-cilindraša sa spiralnim rotorima (krakovi rotora su malo uvijeni)

Druga vrsta mehanickog punjaca je spiralni kompresor ili "G" punjac (sl. 3), kakav cesto susrecemo kod VW-ovih motora s prednabijanjem. Ovaj punjac, koji je ime "G" dobio zbog oblika spirala, takoder spada u skupinu zracnih pumpi pozitivne istisnine. Osnovu "G" punjaca cini spiralni escentar koji unutrašnjost njegova kucišta dijeli na vanjsku i unutarnju komoru. Moramo priznati da je, bez niza shematskih prikaza (za koji ipak nemamo dovoljno prostora), veoma teško objasniti rad spiralnog punjaca, no pokušat cemo cijelu pricu oslikati rijecima. Znacajka rada spiralnog ekscentra kod "G" punjaca je u tome da on ne rotira unutar kucišta vec se giba ekscentricno (uh, ovo se fakat zakompliciralo...) u spiralnom kucištu. Izmedu mjesta gdje ekscentar dodiruje kucište i mjesta gdje je on od kucišta odmaknut, stvara se prostor u koji ulazi zrak. Gibanjem ekscentra mijenja se položaj tocke dodira i mjesta odmaka od kucišta cime se ostvaruje kretanje i komprimiranje zraka unutar samog punjaca. Tako "G" kompresor na svom izlaznom otvoru (obicno oko sredine kucišta) stvara pritisak zraka viši od onog na ulaznom. Dvije osovine zadužene su za pokretanje ekscentra spiralnog punjaca. Pogonska osovina drži ekscentar i omogucava njegovo gibanje, dok ekscentricna osovina kompenzira rad pogonske kako se ekscentar ne bi poceo rotirati. Ove su dvije osovine medusobno povezane malim nazubljenim remenom ciji je "posao" da ih prilikom okretanja zadrži u odredenom medusobnom odnosu, tj. "u fazi".

Image
Slika. 3 - Konstrukcija i pogon spiralnog punjaca (koncern VAG)

Mali dodatak na kraju price o trima punjacima odnosi se na sliku 4. Vec je na prvi pogled jasno zbog cega su neki konstruktori posezali za ovakvom, hibridnom, konstrukcijom s dva punjaca razlicitih nacela rada. U prvom smo nastavku price o prednabijanju rekli kako se problem turbo-kašnjenja katkada rješava postavljanjem dvaju, manjih, kompresora (bi-turbo). No, moguce ga je riješiti i tako da se na motor postavi mehanicki kompresor, koji reagira na dodavanje gasa trenutno (i time "pokriva" podrucje niskih o/min), kombiniran s turbokompresorom koji vecinu svog posla odraduje pri višim brzinama rada motora (zgodno, zar ne?).


Slikal. 4 - Najbolje iz oba svijeta - Motor Lancie Delte S4 (rally, Grupa B) bio je opremljen turbopunjacem (1) i Rootsovim kompresorom (2)

Došli smo do posljednjeg odlomka teme o prednabijanju. Naime, poznato nam je iz svakodnevnog života da se plinovi prilikom širenja (povecavanja obujma) hlade. Kada pritisnete ventil na dezodoransu (pardon, deodorantu) oslobada se stlaceni sadržaj bocice cime mu se naglo povecava obujam. Dakako, osjetit cete kako vas taj mlaz hladi. Upravo obrnuto, dogada se kada plinovima naglo smanjujemo obujam, tj. kada ih komprimiramo. Primjera radi, sjetite se pumpe za bicikl. Nakon dosta rada, njezino se kucište znatno ugrije, upravo stoga što smo u njemu sabijali zrak. Jednako tako se i zrak sabijen u turbopunjacu ili mehanickom kompresoru znatno zagrijava. No, zagrijavanjem mu se povecava obujam i pada gustoca. Rjedi zrak, dakako, sadrži manje kisika potrebnog za izgaranje goriva. Takoder, pregrijani bi zrak u cilindru, prilikom kompresijskog takta, mogao izazvati i detonativno izgaranje (samozapaljenje smjese). Jasno je da zrak, komprimiran u nekom punjacu, treba stoga ohladiti. Za hladenje sabijenog zraka koriste se hladnjaci (intercooleri) cija je konstrukcija u osnovi jednaka onoj hladnjaka za rashladnu tekucinu. S jedne strane ulazi zagrijani komprimirani zrak, a s druge izlazi ohladen nakon izmjene topline s okolinom. Intercooleri, ipak, nisu potrebni na svim motorima s prednabijanjem, vec ih se ugraduje pretežno u snnažnije automobile kod kojih se koriste viši pritisci prednabijanja.


Slikal. 5 - Intercooleri ili, književnije, "hladnjaci sabijenog zraka"

Image
Slikal. 6 - Strujanje zraka sabijenog u punjacu (crne strelice) i hladnog zraka iz okoline kod motora s intercoolerom
Image
copy/paste Wink


Poslednji izmenio steva dana Uto Nov 17, 2009 9:13 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Emza
Ultimate Biker!


Pridružio: 04 Nov 2009
Poruke: 735
Lokacija: Pozarevac

PorukaPoslao: Čet Nov 12, 2009 11:55 pm Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja nemogu da provitam ovo lepo,verovatno zbog sh,tj i ostalih srpskih slova...

_________________
When I come home late at night
Don't ask me where I've been
Just count your stars I'm home again
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraMSN Messenger
steva
Site Admin


Pridružio: 18 Sep 2009
Poruke: 1632
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Nov 13, 2009 12:16 am Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

bice ispravljeno uskoro Mr. Green
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Emza
Ultimate Biker!


Pridružio: 04 Nov 2009
Poruke: 735
Lokacija: Pozarevac

PorukaPoslao: Pet Nov 13, 2009 12:43 am Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa ne moras da se zezas samo zbog mene...

_________________
When I come home late at night
Don't ask me where I've been
Just count your stars I'm home again
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraMSN Messenger
ivan
Biker!


Pridružio: 18 Sep 2009
Poruke: 319

PorukaPoslao: Pet Nov 13, 2009 9:23 pm Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

zanimljiva tema! Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku


 Skoči na:   Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © phpBB :: FI Theme :: WebHostingNeeds.com
 
 

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com